Input:

Pojavni oblici prerade i obrade otpada u Republici Hrvatskoj

19.3.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.03.1.2 Pojavni oblici prerade i obrade otpada u Republici Hrvatskoj

Alan Vajda, mag.iur.

Praćenje hijerarhije otpada donosi dalekosežne koristi u pogledu učinkovitog iskorištavanja resursa, održivosti i smanjenja troškova. Naime, postoji veliki broj načina prerade i obrade otpada, a oni su zajedno poznati kao priprema za ponovnu uporabu, recikliranje te oporaba materijala i energetska oporaba. Izbor načina gospodarenja otpadom razlikuje se od slučaja do slučaja, ovisno o regulatornim zahtjevima, kao i gospodarskim, okolišnim i tehničkim aspektima, aspektima javnog zdravlja te drugim čimbenicima.

Neinertni materijali i proizvodi trebaju se razvrstati ovisno o njihovoj gospodarskoj vrijednosti. Metal ima utvrđenu preprodajnu vrijednost, a postoji i znatna potražnja za materijalima kao što su opeke i pločice.

Međutim, mnogi materijali trebaju se preraditi ili obraditi prije svega na temelju okolišnih kriterija. Opasni otpad uvijek se treba odvajati i zbrinjavati u skladu s nacionalnim propisima o opasnom otpadu. Opasni otpad ne smije se miješati se neopasnim otpadom. Neke vrste građevinskog otpada i otpada od rušenja nisu opasne u svojem izvornom obliku, no u fazi rušenja mogu postati opasne uslijed njihova miješanja, prerade ili zbrinjavanja. Njima se mogu zagaditi i neopasni materijali koji se zbog toga neće moći ponovno upotrijebiti/reciklirati. Klasičan je primjer boja na bazi olova prolivena po hrpi opeka i betona, zbog koje ta cijela hrpa postaje opasni otpad.

Priprema za ponovnu uporabu

Priprema za ponovnu uporabu treba se promicati jer podrazumijeva primjenu uz malo prerade ili bez nje. U teoriji, ponovna uporaba ima još veće koristi za okoliš od recikliranja jer iz nje ne proizlaze utjecaji na okoliš povezani s preradom.

Stope obnavljanja za vrlo vrijedne materijale, kao što su metali i grede od punog drva, povećale su se posljednjih godina. U cilju osiguranja visokih stopa ponovne uporabe treba uspostaviti tržište za te materijale. Nadalje, kako bi se stvorila potražnja, potreban je dokaz o zadovoljavajućoj kvaliteti, gdje je za potvrdu odgovarajuće kvalitete obično odgovoran izvoditelj.

Recikliranje

Dobro planiranje građevinskih radova i povezanih postupaka gospodarenja otpadom na gradilištima preduvjet je za visoke stope recikliranja i visoku kvalitetu recikliranih proizvoda. Mnogo građevinskog otpada i otpada od rušenja reciklira se iz ekonomskih razloga, no recikliranje materijala kao što su beton, drvo, staklo, gips-kartonske ploče i asfaltne šindre nema samo financijske, nego i mnoge druge koristi: otvaranje više radnih mjesta, smanjena


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: