Input:

Logistika građevinskog otpada i otpada od rušenja

19.3.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.03.1.1 Logistika građevinskog otpada i otpada od rušenja

Alan Vajda, mag. iur.

Moderno, učinkovito, ekonomično i sigurno poslovanje radi stjecanja dobiti, koje obuhvaća veliko kretanje ljudi, materijala, robe, energije, novca i informacija, ne može se zamisliti bez primjene logistike, s time da logistika predstavlja mladu znanstvenu disciplinu pomoću koje se rješava veliki broj problema u društvu i gospodarstvu, a koja se bavi planiranjem, projektiranjem, organizacijom i upravljanjem logističkim tokovima.

Transparentnost, otkrivanje i praćenje otpada

Sukladno odredbama Protokola EU-a potrebno je osigurati transparentnost u svim fazama procesa gospodarenja građevinskim otpadom i otpadom od rušenja, s time da je sljedivost važna za izgradnju povjerenja u proizvode i postupke te za smanjenje svih nepovoljnih utjecaja na okoliš.

Pravilno gospodarenje opasnim otpadom i dalje predstavlja problem u Europskoj uniji pa je u državama članicama EU potrebno pojačati mehanizme evidentiranja uspostavom elektroničkih registara, posebno za opasni građevinski otpad i otpad od rušenja.

Stoga je registracija građevinskog otpada i otpada od rušenja bitan korak za praćenje i sljedivost otpada, s time da je za registriranje otpada potrebno znati koje se vrste građevinskog otpada i otpada od rušenja mogu očekivati.

Naime, pri samom registriranju građevinskog otpada i otpada od rušenja preporučuje se uporaba Europskog popisa otpada da bi se osigurala usklađenost podataka diljem cijele Europske unije.

Poboljšana logistika otpada

U sklopu logistike otpada potrebno je smanjiti udaljenosti jer je blizina postrojenja za razvrstavanje i recikliranje vrlo važna za građevinski otpad i otpad od rušenja, koji se u slučaju glomaznih materijala ne može cestovno prevoziti na većim udaljenostima. Osim kod prijevoza velikih količina željezničkim linijama ili vodnim putovima veće udaljenosti jednostavno nisu ekonomski isplative jer se na njima smanjuju i koristi recikliranja za okoliš.

Nadalje, kad je to moguće treba


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: