Input:

Donesen novi Pravilnik o jedinstvenom vizualnom identitteu zaštite prirode u RH

20.8.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.02.1 Članak

Alan Vajda, mag. iur.

2020.02.1.1 Donesen novi Pravilnik o jedinstvenom vizualnom identitteu zaštite prirode u RH

Alan Vajda, mag.iur.

S obzirom na to da je na temelju odredbe članka 202. stavka 2. Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine, br. 80/2013, 15/2018, 14/2019 i 127/2019) Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo navedeni Pravilnik, istim se propisuje jedinstveni vizualni identitet radi promicanja zaštite prirode i sustav interpretacije i signalizacije zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj, kao i standardi za njihovo korištenje, time da se sama svrha propisivanja jedinstvenog vizualnog identiteta sastoji u postizanju opće prepoznatljivosti sustava zaštite prirode Republike Hrvatske.

Ujedno sa stupanjem na snagu novog Pravilnika o jedinstvenom vizualnom identitetu sustava upravljanja zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj (Narodne novine br. 81/2020), prestaje važiti dosadašnji Pravilnik o jedinstvenom vizualnom identitetu sustava upravljanja zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj (Narodne novine br. 108/2014).

Znak zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, javne ustanove koje upravljaju nacionalnim parkovima i parkovima prirode te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i/ili drugim zaštićenim dijelovima prirode čiji su osnivači jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave, koriste znak zaštite prirode radi promicanja zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, time da se isti sastoji od dva dijagonalno spojena elementa: zelenog kvadrata s dva zaobljena kuta i manjeg crvenog kvadrata.

Nadalje, javne ustanove koje upravljaju nacionalnim parkovima i parkovima prirode uz znak zaštite prirode koriste i logotip s natpisom »PARKOVI HRVATSKE«, time da je izgled znaka zaštite prirode i logotipa s natpisom »PARKOVI HRVATSKE« utvrđeni Knjigom standarda za korištenje jedinstvenog vizualnog identiteta zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Znakovi javnih ustanova za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode

Znakovi javnih ustanova za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode grafički su izvedeni iz elemenata znaka zaštite prirode i čine s njime jedinstvenu vizualnu cjelinu, time da se isti sastoje od kvadrata s dva zaobljena kuta te logotipa s nazivom i kategorijom parka.

Nadalje, simboli koji se nalaze unutar znakova nacionalnih parkova i parkova prirode grafički su izvedeni figurativno i to:

– Nacionalni park Brijuni: tlocrt otočića Gaz,

– Nacionalni park Kornati: pet malih otočića,

– Nacionalni park Krka: slap,

– Nacionalni park Mljet: otočić s crkvom na Velikom jezeru i obrisi otoka Mljeta,

– Nacionalni park Paklenica: kanjon Velike Paklenice,

– Nacionalni park Plitvička jezera: profil glave smeđeg medvjeda (Ursus arctos),

– Nacionalni park Risnjak: profil glave risa (Lynx lynx),

– Nacionalni park Sjeverni Velebit: otisak životinjske šape,

– Park prirode Biokovo:


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: