Input:

Akcijski plan Europske unije za suzbijanje nezakonite trgovine divljom faunom i florom

19.4.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.04.1.2 Akcijski plan Europske unije za suzbijanje nezakonite trgovine divljom faunom i florom

Alan Vajda, mag.iur.

Navedenim tekstom dajemo prikaz Akcijskog plana za suzbijanje nezakonite trgovine divljom faunom i florom unutar Europske unije koji je donijela Europske komisija radi jačanja uloge Europske unije i njezinih država članica u globalnoj borbi protiv navedenih nezakonitih aktivnosti.

Nezakonita trgovina divljom faunom i florom (ugroženim vrstama, koja obuhvaća žive i mrtve primjerke divlje flore i faune, njihove dijelove ili proizvode od njih) definira se kao međunarodna i nemeđunarodna nezakonita trgovina divljim životinjama i biljkama i proizvodima dobivenima od njih te s njom blisko povezani prekršaji (npr. krivolov).

Europska unija ima važnu ulogu u suzbijanju navedene trgovine jer je Europa trenutačno ciljno tržište i centar za nezakonitu trgovinu u tranzitu prema drugim regijama, odnosno regija u kojoj se nabavljaju određene vrste kojima se nezakonito trguje.

Procjenjuje se da godišnje, kroz ruke organiziranih kriminalnih skupina, prođe između 8 i 20 milijardi eura, što tu trgovinu svrstava uz bok nezakonitoj trgovini drogom, ljudima i oružjem. Navedeni Akcijski plan sastoji se od 32 mjere koje provodi Europska unija i njezinih 28 država članica, pri čemu se mobiliziraju sva sredstva koja Europska unija ima na raspolaganju u području diplomacije, trgovine i razvojne suradnje.

Velik utjecaj na vladavinu zakona, kriminal i sigurnost

Nezakonita trgovina divljom faunom i florom ima katastrofalan učinak na bioraznolikost jer neke vrste dovodi na rub izumiranja te istovremeno otvara put korupciji čime potkopava vladavinu prava te vrlo negativno utječe na potencijal gospodarskog razvoja, posebno u nekim regijama Afrike. Nezakonita trgovina divljom faunom i florom vrlo je privlačna kriminalcima jer donosi veliku zaradu, a u usporedbi s drugim vrstama nezakonite trgovine u većini zemalja njezino suzbijanje nije među prioritetima te je rizik da počinitelji budu otkriveni i kažnjeni vrlo malen.

Stoga se redovito izvješćuje o povezanosti navedene vrste trgovine s pranjem novca i drugim oblicima organiziranog kriminala, kao što je krijumčarenje droge i oružja. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda potvrdilo je da nezakonita trgovina divljom faunom i florom u srednjoj Africi potiče sukobe i ugrožava regionalnu i nacionalnu sigurnost jer militantnim skupinama služi kao izvor prihoda.

Istaknutiji položaj na međunarodnoj razini

S obzirom na velik porast i utjecaj nezakonite trgovine divljom faunom i florom, posljednjih joj se godina na međunarodnoj političkoj


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: